Beleggen hoe werkt het?

Hoe werkt beleggen?

Beleggen hoe werkt het? Zodra jij jouw geld wilt beleggen dan wil je natuurlijk weten hoe dit werkt? Je wilt winst maken en je investering zien groeien. De meeste beginnende beleggers denken meteen aan het kopen van aandelen. Maar er zijn veel meer producten waarin jij in kunt beleggen als beginnende belegger.

Als je gaat beginnen met beleggen dan moet je je eerst goed inlezen, zo leer je op een eenvoudige manier alle ins en outs over het product waarin jij wilt investeren.

De grondbeginselen van het beleggen

Je kunt in veel producten beleggen en het worden er steeds meer, waar je vroeger in aandelen, opties en onroerend goed kon beleggen daar zijn er nu steeds meer beleggers die hun geld in de cryptomunten investeren. In principe maakt het niets uit welke product je kiest als je je maar goed inleest voordat je gaat beginnen met beleggen. Uiteindelijk werkt het zo dat je een bepaald product koopt voor een bepaalde prijs.

Deze prijs is afhankelijk van de actuele koers. Hoe hoog deze koers is dat wordt bepaald door de vraag en het aanbod voor dat product. Wat wil men geven op dat moment voor het product?

Waarom beleggen?

Waarom zou je willen beleggen? Als je deze vraag stelt aan beleggers dan krijg je doorgaans twee antwoorden, de ene is dat het rendement over het geld wat je belegt veel hoger is dan de spaarrente die je ontvangt. En het andere antwoord is dat veel beleggers het ook gewoon leuk vinden om hun geld te beleggen.

Tip: beleg alleen met geld wat je kunt missen. Met beleggen loop je namelijk meer risico dan dat je geld op je spaarrekening laat staan, je mag dan ook een hoger rendement over het geld verwachten dan dat de spaarrente biedt. Je moet evengoed voldoende geld achter de hand houden voor onverwachte uitgaven. Verder is het aan te raden om vooraf een cursus beleggen voor beginners te volgen, je beleeft zo veel meer plezier aan het beleggen.

Obligaties en aandelen
Het product waarin je belegt zal nooit dezelfde waarde houden, het zal dalen en stijgen. Het ene product zal meer en sneller wijzigen dan het andere, dit heeft ook weer te maken met allerlei omstandigheden. Als je gaat beleggen in aandelen dan zul je merken dat deze sneller veranderen dan dat je zou beleggen in obligaties.

Obligaties worden namelijk uitgegeven door overheden en aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Je zult begrijpen dat als er in de krant komt te staan dat een bepaald bedrijf een flinke winst heeft gemaakt, de aandelen van dit bedrijf zullen gaan stijgen. Als je in het bezit bent van aandelen van dit winstgevende bedrijf dan is het verstandig om te kijken of je de aandelen kunt gaan verkopen om zo winst te gaan maken.

Ook als je de aandelen niet verkoopt kan je toch winst maken. Je ontvangt meestal dividend over de aandelen.

In welk product beleggen?

Als beginnende belegger doe je er verstandig aan om te beleggen in één product. Doe dit niet overhaast maar ga eerst voldoende lezen over het product waarin jij wilt beleggen. Zeker in het begin is het zonde als je al meteen een bepaald bedrag ziet verdwijnen door verkeerd te beleggen. Je zou kunnen beginnen met aandelen omdat dit een product is welke voor de beginnende belegger goed te begrijpen is.

Een broker kiezen

Als je gaat beginnen met beleggen dan moet je eerst een broker kiezen. Je opent een beleggersrekening, dit kun je bij de meeste banken doen. De kosten welke je moet betalen voor de beleggersrekening verschillen per bank. Het is dus verstandig om vooraf de verschillende brokers te vergelijken.

Je hoeft dus niet bij de bank waar je ook je rekening hebt lopen een beleggersrekening te openen. De bank waarbij je gaat beleggen dat is jouw broker. Je kunt tegenwoordig ook een online broker nemen, deze zijn vaak net iets goedkoper dan de traditionele brokers en vaak krijg je nog een mooie welkomstbonus.

Cursus Beleggen

Als jij op een simpele manier wilt leren beleggen dan kun je onze online cursus beleggen volgen. Je leert stap voor stap in 6 weken tijd hoe jij het beste kunt beleggen. Doormiddel van een duidelijke uitleg ondersteund door video’s en opdrachten leer jij als beginnende belegger wat je wel en vooral niet moet doen als je begint met beleggen.