Crypto staking, wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is crypto staken en hoe werkt het?

Crypto staking betekent staken van cryptocurrency. Dit houdt in dat je cryptovaluta vasthoudt om het netwerk van cryptocurrency te ondersteunen en te versterken.

In ruil hiervoor krijg je een beloning. Deze beloning kun je zien als een soort rente wat je ontvangt over de gestaakte cryptocurrency.

Door het staken van crypto kun je een passief inkomen genereren. Naast dat je rente ontvangt over de vastgezette cryptocurrency ontvang je ook een beloning op het moment dat de koers van deze crypto stijgt.

In dit blogartikel vertellen we je alles over hoe crypto staking nu precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Crypto staking, hoe werkt het?

Zoals je hebt kunnen lezen klinkt crypto staking heel eenvoudig. Toch blijkt dit in werkelijkheid niet zo eenvoudig te zijn dan het lijkt. Crypto stacking kun je het beste zien als een alternatief voor crypto mining, maar dan zonder het gebruik van hardware.

Je zet je cryptovaluta vast in een crypto wallet zodat je de werking en de beveiliging van een blockchain netwerk ondersteunt. Hiervoor ontvang je dan vervolgens beloningen.

Tip: Bitvavo biedt staking aan voor 17 coins.

Vaak kun je rechtstreeks vanuit je crypto wallet staken. Ook is het mogelijk dat exchanges je een stack service aanbieden waarvan je gebruik kunt maken. Om je beter uit te kunnen leggen wat staking nu echt precies is, is het belangrijk dat je eerst weet dat verschillende mechanisme hiervoor gebruikt worden.

Crypto staking

Proof of Work
In de eerste plaats kan het Proof of Work mechanisme gebruikt worden. Bij dit mechanisme moet er gemined worden voor het verkrijgen van nieuwe blocks. Hierbij kun je onder andere denken aan het minen van de Bitcoin.

In de tweede plaats is er het Proof of Stake mechanisme. Bij dit mechanisme worden nieuwe blocks gemaakt en geverifieerd door middel van staking.

Proof of Stake
Het voordeel van het Proof of Stake mechanisme is dat je hierbij geen apparatuur nodig hebt om te kunnen staken. Dit is bij mining wel het geval. Hierbij moet je namelijk allerlei ingewikkelde berekeningen maken en oplossen.

Bij stacking is het uitgangspunt juist de hoeveelheid cryptocurrency die je vastzet. De hoeveelheid cryptocurrency die vaststaat bepaalt namelijk de beloning die je ontvangt. Op het moment dat je meerdere munten van dezelfde soort vastzet is de kans groter dat je een beloning ontvangt.

Op het moment dat je kiest voor crypto staking is het belangrijk dat je vervolgens niet meer met deze cryptocurrency kunt handelen. Ook kun je deze dan niet meer uitgeven om bijvoorbeeld andere cryptocurrency te kopen.

Je kunt staking toepassen op Bitcoin en veel verschillende altcoins. De beste staking coins zijn de altcoins en de stablecoins.

Crypto staking, wat zijn de voorwaarden?

Aan crypto staking zitten wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt dit namelijk niet zomaar doen. Op het moment dat je gaat staken bij een exchange zie je vaak al snel welke voorwaarden er aan crypto staking verbonden zijn. Over het algemeen zijn dit voorwaarden zoals:

Meestal moeten de cryptocurrency een bepaalde periode vastgezet worden voordat je recht hebt op het ontvangen van een beloning.

  • De wallet die je gebruikt moet staking ondersteunen.
  • De wallet die je gebruikt moet vaak 24/7 online staan.
  • Er kan sprake zijn van een minimaal stack aantal.

Iedere blockchain waarbij je crypto kunt staken hanteert vaak andere regels. Wil je starten met crypto staking? Dan is het slim om per cryptocurrency na te gaan welke regels er gelden.

Om ervoor te zorgen dat je wallet 24/7 online staat kun je ervoor kiezen om een VPS aan te schaffen, een bepaalde dienst te gebruiken of door je computer of laptop continue aan te laten staan.

Wat zijn de voordelen van crypto staking?

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor crypto stacking. Dit komt omdat staking van cryptocurrency de volgende voordelen met zich meebrengt:

  • Je kunt met behulp van staking een passief inkomen genereren en je hoeft niet te traden.
  • Je hebt lage instapmogelijkheden. Iedereen kan namelijk mee doen en om mee te kunnen doen heb je geen externe dure apparaten nodig.
  • Het is gebruiksvriendelijk. De platformen waarop je kunt staken maken vaak gebruik van eenvoudige tools zodat het voor iedereen mogelijk is om te beginnen met crypto staking.
  • Het is energiezuinig en dus veel duurzamer dan mining.

Het nadeel van crypto staking

Aan het staken van crypto zitten niet alleen maar voordelen. Hier zit namelijk ook een nadeel achter. Wanneer je er namelijk voor kiest om je cryptocurrency vast te zetten kun je hier verder voorlopig niets meer mee doen.

Bovendien moet je vaak een bepaalde periode staken voordat je hier daadwerkelijk een passief inkomen mee kunt genereren.