Wat is een Bitcoin?

Wat is een Bitcoin en wat kan je ermee? De laatste tijd is er veel te doen geweest om de bitcoin. Daarmee zou een hele nieuwe wereld opengaan. Het is de digitale munt die al jaren de top 10 beste cryptomunten aanvoert. Daarom is het dus ook van groot belang om te weten wat dit eigenlijk is.

Daarbij is het natuurlijk vooral ook van belang om te weten wat je hier als beginnende belegger allemaal mee kunt doen. Aan de hand van de verschillende punten die hiermee te maken hebben is het goed mogelijk om een duidelijk beeld te geven van deze munt. Dit kan je een goed inzicht geven in de mogelijkheden die er liggen.

Om te leren beleggen zul je daarom op de volgende zaken moeten letten om er optimaal gebruik van te kunnen maken.

Digitaal geld om te gebruiken

Eigenlijk is het heel simpel om de bitcoin te beschrijven. Het is gewoon een digitale munt. Daarmee kan je betalingen doen. Dit was dan ook de insteek die de ontwikkelaars hadden toen zij de munt op de markt brachten.

Bekijk de gratis bitcoin training!

Wel is het zo dat deze omschrijving eigenlijk te simpel is. Door de ontwikkelingen in de meer dan tien jaar dat de munt nu op de markt is, is het veel meer geworden dan gewoon een digitale munt om transacties mee te doen. Het is dus ook belangrijk om te kijken wat het dan nog meer is.

Bitcoin

Betaalmiddel zonder derden

In de basis is bitcoin wel een betaalmiddel. Een belangrijke factor hierbij is dat de munt niet met de tussenkomst van derden te maken heeft. Dat betekent dus dat er bijvoorbeeld geen banken aan te pas komen. De munten kunnen gebruikt worden om rechtstreeks van de koper naar de verkoper te sturen. Dit komt omdat het een digitaal systeem betreft en je dus heel direct kunt handelen.

Dit was ook de insteek omdat de makers vonden dat het bankensysteem onbetrouwbaar was voor zulke grote belangen. Nu hebben de gebruikers alles zelf in handen als het om geldzaken gaat.

Tip: als je nog niet bekend bent met het kopen van Bitcoin dan is het verstandig om een crypto cursus te gaan volgen.

Gebruik op internet

Door het digitale karakter wordt bitcoin vooral als een goed betaalmiddel voor gebruik op internet gezien. Er is dan heel direct met bijvoorbeeld de webwinkel of de particuliere verkoper handel te drijven. Er zijn ook manieren gekomen om gewoon in fysieke winkels en gelegenheden met bitcoin te kunnen betalen. Dit is echter wel nog altijd in ontwikkeling.

✅ Tip: als je alles wilt leren over investeren in crypto schrijf je dan in voor het GRATIS webinar en leer alles om verstandig te beleggen.

Daardoor is het ook zo dat juist de online mogelijkheden veel meer benut worden met deze digitale munt, die ook wel cryptocurrency wordt genoemd. Dit kan ook handig zijn als er veel internationaal wordt gehandeld in allerlei zaken.

Het gebruik van blockchain

Het is belangrijk om te weten hoe bitcoin eigenlijk precies werkt. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van blockchaintechnologie. Dit is een manier waarbij transacties gedaan kunnen worden zonder dat deze beïnvloed kunnen worden. Ze zijn niet te veranderen en worden rechtstreeks geschreven, zonder de diensten van een derde partij nodig te hebben. Zoals in het geval van geldtransacties dus altijd een bank nodig was.

Dit is dan ook de reden waarom blockchain zo goed werkt voor digitale munten zoals de bitcoin. Omdat alles open en duidelijk is kan er niet mee gefraudeerd worden en dergelijke. Dit maakt het heel veilig.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁

Andere vormen van gebruik

Zoals eerder aangegeven zijn er inmiddels allerlei andere vormen van gebruik ontwikkeld rondom de bitcoin. Zo is het bijvoorbeeld ook een goede belegging geworden. Door te investeren in bitcoins en de koers te volgen kan goed worden gezorgd dat er geld mee verdiend kan worden.

Dit is niet heel erg anders dan investeren in andere zaken, met dat verschil dat de koers flink volatiel is en er dus veel directer gehandeld moet worden. Alle reden om hier dus als belegger ook aandacht voor te hebben. Er zijn veel voorbeelden van mensen die flink verdiend hebben aan deze belegging door de jaren heen.

Kopen en verkopen

Er zijn twee manieren om aan bitcoin te komen. In de eerste plaats is het vooral gemakkelijk om erin te handelen. Dat betekent dat je je hoeveelheid gewoon koopt en verkoopt. Hier zijn in recente jaren veel wisselkantoren voor opgericht die vooral online werken.

Dit wordt ook wel een exchange genoemd. Je kunt hier voor een bepaald bedrag in euro’s een gelijk bedrag in bitcoin kopen of omgedraaid. Dit is ook de manier waarop je kunt handelen met de cryptomunten. Dit is de makkelijkste manier om zelf te beginnen met de munten.

Bitcoin

Op zoek gaan

De andere manier om aan bitcoin te komen is door te minen. Dit is de naam die gegeven wordt aan de manier waarop de schepping van bitcoins plaatsvindt. Omdat het een digitale munt betreft kan deze immers niet geslagen of gedrukt worden.

In plaats daarvan zijn ze te scheppen door met zware computers te werken waardoor ze gevonden kunnen worden in het netwerk. Dit is een wat versimpelde uitleg van het proces. Het minen is over het algemeen voorbehouden aan de echte experts en is daarom voor beginners niet direct aan te raden om als tactiek toe te passen.

Voordelen van de bitcoin

De reden waarom bitcoin zo populair is geworden is de grote hoeveelheid voordelen van gebruik die de cryptomunt met zich meebrengt. Dat betekent bijvoorbeeld dat er veel waarde gehecht wordt aan de veiligheid van het systeem, aan de lage kosten dat het met zich meebrengt en de onmogelijkheid om te frauderen of censureren.

Daardoor zien heel veel mensen toekomst in dit systeem en zijn zij bereid hierin te investeren. Daarnaast is er nog een hele andere reden waarom er veel interesse is in deze digitale munt. Er is namelijk nog een ander punt in het systeem aangebracht.

Beperkte en duidelijke hoeveelheid

Een belangrijk en essentieel punt van bitcoin is de hoeveelheid. Er is bij het ontwikkelen ervan een bovengrens gegeven aan de munt. Daardoor is het dus ook zo dat er een bepaald spel tussen vraag en aanbod zal spelen.

Dit is een belangrijke reden geweest waarom de waarde van de munt zo snel omhoog kon schieten tot grote hoogten. Dit zal natuurlijk ook in de toekomst altijd een factor blijven als het om deze digitale munt gaat. Wie dit in acht neemt snapt wat de waarde is. Het is meer te vergelijken met goud dan met geld om die reden.

De snelheid van het systeem

Een pluspunt waar velen op wijzen als het gaat om bitcoin is de snelheid van het systeem waarop het werkt. De wachttijden die bij banken gelden zijn hier verleden tijd. Wat nu gebeurt, wordt ook nu verwerkt.

Hoewel banken hier wel van geleerd hebben en hier dus ook meer aandacht aan zijn gaan geven is dit systeem nog altijd een voorbeeld van hoe het zou moeten. Dat is ook precies de reden waarom veel mensen ermee willen werken, het levert heel veel tijdwinst op in allerlei opzichten.

Veel minder inflatie

Inflatie is ook een probleem dat wordt gekoppeld aan het bestaande geldsysteem. Dit wordt door velen gezien als een oneerlijke vorm van belasting waar geen wetgeving voor bestaat. Dit is dan ook anders wanneer bitcoin wordt gebruikt.

Ook hier bestaat weliswaar inflatie, maar wel in duidelijk vastgestelde vormen. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid digitale munten die er door de jaren heen in omloop komen. Het zal nog naar schatting meer dan honderd jaar duren voor de volle 21 miljoen in omloop is. Op dat moment is ook alle inflatie volledig afgelopen. Dit gaat hand in hand met elkaar zodat er duidelijkheid is.

Het verdwijnt niet

Omgekeerd is er ook een gevaar dat giraal geld verdwijnt. Dit was vooral in de tijd van de bankencrisis voor veel mensen een probleem. Banken hielden op te bestaan door een faillissement en het geld dat je daar had staan was ineens verdwenen.

Dat is met bitcoin niet mogelijk. Het digitale geld is er gewoon in het netwerk en zal er altijd zijn in het netwerk. Op die manier is er dus ook heel veilig mee te werken. Er is geen angst dat ineens het geld zomaar niet meer zal bestaan, je weet wat je hebt.

Het gebruiken van de Bitcoin in de praktijk

Het gebruiken in de praktijk van bitcoin hangt natuurlijk af van wat voor soort gebruiker je bent. Wanneer je wilt handelen in de munten als belegger, dan is de exchange een belangrijke plek om te zijn. Je kunt hier in real time de ontwikkelingen van de koers in de gaten houden.

Zo weet je wanneer je crypto moet kopen en wanneer je juist moet verkopen. Er zijn verschillende goede plekken, zowel nationaal als internationaal, waar je als handelaar terechtkunt. Er zijn dan ook allerlei leuke andere mogelijkheden dan rechtstreeks kopen en verkopen als handelaar.

Andere soorten cryptomunten

Eén van de mogelijkheden die je hebt als je gaat handelen in bitcoin is kiezen voor het handelen in andere cryptomunten. In navolging van deze munt zijn er allerlei andere digitale vormen van geld gekomen. Sommige zijn rechtstreekse afsplitsingen, zoals bijvoorbeeld bitcoin cash. Andere munten zijn op dezelfde ideeën gebaseerd, maar dan op een eigen manier ingevuld.

Dit kan ook heel aantrekkelijk zijn om mee aan de slag te gaan. Er zijn bepaalde varianten die het inmiddels behoorlijk goed doen in concurrentie met de oermunt op dit gebied. Hier zal de komende jaren nog veel mee gebeuren.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁

Bitcoin als betaalmiddel

Een vraag die je ook kunt hebben is hoe het zit met het gebruiken van bitcoin als betaalmiddel. In dat geval is het vooral interessant om te kijken naar wat er online gebeurt. Er zijn wel meer en meer mogelijkheden. Veel onlinecasino’s zijn hier bijvoorbeeld al heel ver in.

Ook webshops zullen steeds meer mogelijkheden bieden. Volgens kenners is de overstap van een grote webshop het moment waarop de munt definitief voet aan de grond zal krijgen als een betaalmiddel dat vertrouwd en gebruikt gaat worden in de wereld. Dit is een omslagmoment waarop gewacht wordt.

Bitcoin

Gebruiken in de fysieke wereld

Het gebruiken van de bitcoin buiten de onlinewereld is ook steeds beter mogelijk. Je hebt hier wel wat hulpmiddelen voor nodig. Zoals je bijvoorbeeld een portemonnee had voor je munten en papier en een pasje om giraal mee te kunnen pinnen.

Wanneer de juiste middelen aanwezig zijn om de bitcoin volgens blockchain van eigenaar te laten wisselen, dan is het ook in winkels en gelegenheden mogelijk om ermee te betalen. Dit zal ook in de toekomst nog verder uitgewerkt worden om er succes mee te hebben. Vooral groei zal dan heel belangrijk zijn voor het succes.

Een wallet gebruiken

Wat in ieder geval altijd belangrijk is wanneer je met bitcoin wilt gaan werken, is dat je een wallet ter beschikking hebt. Daarin sla je de munten op. Omdat je geen fysieke munten hebt moet dit dus op een digitale manier. Daarom zijn er twee varianten, een online variant en een fysieke variant.

Let wel op, je slaat hier niet letterlijk je munten op, je gebruikt het om ze te versleutelen zodat niemand ze van je af kan nemen. Ze blijven dus gewoon in het netwerk, maar onder jouw beheer. Zo zijn ze behoorlijk veilig te bewaren voor iedere gebruiker.

Meer leren over de Bitcoin

Het is aan te raden om in de komende tijd meer te leren over de bitcoin. De ontwikkeling van de digitale munt en zijn concurrenten of varianten is nog lang niet afgelopen. Het is dus voor iedereen aantrekkelijk om te weten wat er mogelijk is en wat er gaat gebeuren.

Op die manier is een goed idee te vormen van wat deze munt voor jou als belegger, maar ook als persoon kan gaan betekenen. Je bent dan altijd in staat om slimme keuzes te maken die je kunnen helpen bij het beleggen en het groeien van je vermogen.

In samenvatting

Om het nog eens duidelijk te omschrijven is het goed om in samenvatting te weten dat bitcoin een digitale munt is waarmee transacties kunnen worden gedaan. Dit kan het wisselen van euro’s of dollars in bitcoin zijn, maar dit kan ook het kopen en verkopen van producten en diensten zijn. De munt werkt op blockchaintechnologie en is veilig, anoniem en direct.

Daardoor zijn er heel veel mogelijkheden en is er geen beheerder nodig. Dit doen de gebruikers zelf. Er zijn heel veel verschillende soorten digitale munten op de markt die allemaal van deze techniek zijn afgeleid.

In 10 stappen succesvol beleggen
in 10 stappen succesvol beleggen Wij jij In 10 stappen succesvol beleggen? Download het GRATIS E-book en doe je voordeel met de 10 stappen om een succesvolle belegger te worden.

Het boek is geschikt voor iedereen die:
✅ Een passief inkomen wil verdienen
✅ Wil leren beleggen
✅ Duidelijk uitgelegd wil krijgen hoe te handelen in aandelen en opties

Download direct