Het fenomeen Bitcoin

Bitcoin krijgt ontzettend veel aandacht en dat is de afgelopen jaren goed te zien geweest aan de waardestijging.

Van minder dan 100 dollar bereikte het in 2021 een hoogtepunt van meer dan 60.000 dollar en ondanks de hoge volatiliteit lijkt er nog geen einde te komen aan de opmars van Bitcoin.

Deze cryptomunt is een waar fenomeen. Maar wat is het en hoe werkt het precies? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.

Wat is Bitcoin?


Bitcoin, de eerste cryptocurrency, werd in 2008 geïntroduceerd door Satoshi Nakamoto. Het was ontworpen als een peer-to-peer betalingssysteem zonder een centrale autoriteit of bank.

Bitcoin werd in 2009 vrijgegeven als open source software. Het werd gecreëerd om mensen in staat te stellen online geld te versturen zonder tussenkomst van banken of andere derde partijen.

Hierdoor is het de populairste cryptocurrency geworden. De eerste bitcoin werd in januari 2009 gemined. Binnen 10 jaar kende de hele wereld de uitvinding van Nakamoto.

Bitcoin
Inhoud toon

Waarom is Bitcoin belangrijk?

Bitcoin is om verschillende redenen een belangrijke cryptomunt. Ten eerste is het de oudste, grootste én meest gebruikte digitale valuta die er is. Dit maakt het een ideaal middel om online geld te versturen.

Bovendien kun je tegenwoordig Bitcoin prima gebruiken om online artikelen te kopen bij handelaren die de digitale valuta accepteren. Hetzelfde geldt voor allerlei diensten. Veel webshops en websites accepteren inmiddels betalingen met Bitcoin en dat is gunstig voor het wereldwijde web.

Bitcoin is ook belangrijk omdat het al sinds 2009 bestaat. In die tijd is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In dit artikel maken we duidelijk wat Bitcoin zo uniek maakt.

Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van Bitcoin?


Bitcoin is een interessante investeringsmogelijkheid. Heb je voldoende tijd en energie, dan raden we zeker aan om je te verdiepen in deze cryptomunt. De waardestijging van Bitcoin sinds 2009 is legendarisch.

Uiteraard is dat niet het enige kenmerk waarmee Bitcoin zich weet te onderscheiden van traditionele valuta als de Euro of de Dollar. We hebben de meest belangrijke kenmerken van Bitcoin voor jou op een rijtje gezet:

  • Het is bedacht door Satoshi Nakamoto. Dit persoon, van wie de naam een pseudoniem is,  bracht een peer-to-peer digitaal betaalsysteem op de markt.
  • Bitcoin is een digitale valuta en de waarde kan in de loop der tijd sterk stijgen. Het is gedecentraliseerd. Dit betekent dat derde partijen, zoals banken of financiële instellingen, zich niet kunnen bemoeien met een transactie.
  • Bitcoin transacties worden vastgelegd in een digitaal grootboek dat ‘blockchain’ wordt genoemd.
  • De identiteit van Bitcoin gebruikers is anoniem. Een transactie met Bitcoin kan niet worden teruggedraaid.
  • Er is sprake van een ‘hard cap’ van 21 miljoen Bitcoin. Dit is het maximale aantal coins dat ooit kan worden gemined.
  • Bitcoin kan worden gebruikt voor verschillende goederen en diensten.
bitcoin

Stap in de tijdmachine met Bitcoin

Droom je er wel eens van om terug in de tijd te gaan, bijvoorbeeld naar 2009? In dat jaar verstuurde Satoshi Nakamoto de allereerste Bitcoin transactie uit de geschiedenis.

Deze historische gebeurtenis vond om precies te zijn plaats op 12 januari 2009. Wanneer je in datzelfde jaar had geïnvesteerd in Bitcoin was je nu multimiljonair geweest. Je bent zeker niet de enige die fantaseert over een tijdmachine.

Helaas kunnen we niet terug in de tijd. Maar gelukkig heb je wel de mogelijkheid om je te verdiepen in Bitcoin en wat het zo bijzonder maakt. En er is nog genoeg tijd om te investeren in andere bedrijven die gebruik maken van interessante technologieën als blockchain.

Wat is Bitcoin nu eigenlijk?

Laten we eens een duik nemen in de wereld van Bitcoin. Wat is het nu eigenlijk? Kort samengevat is het een digitale valuta. Het wordt gebruikt als ruilmiddel en kan worden ingewisseld voor goederen en diensten.

Inmiddels is het een betaalmiddel bij diverse bedrijven en instellingen over de hele wereld. Zo accepteren bekende namen als Microsoft, Amazon en Starbucks de wereldberoemde cryptomunt inmiddels als betaalmiddel.

Honderdduizenden individuen van over de hele wereld houden Bitcoin vast in de hoop dat het verder in waarde zal stijgen. Is dat het geval, dan verkoopt een deel van deze groep de cryptomunt met winst.

Hoe worden Bitcoins gemaakt?


Bitcoins komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ze ontstaan door middel van ‘mining’. Laten we daar eens naar kijken. Cryptocurrency mining is een proces waarbij nieuwe munten worden gecreëerd.

Het proces is gebaseerd op het oplossen van complexe wiskundige problemen die zijn vastgesteld door de ontwikkelaars van de munt. Deze problemen worden vaak puzzels genoemd.

Zodra een probleem is opgelost, wordt het toegevoegd aan de blockchain. Dit is het openbare grootboek van alle transacties voor de munt, waarover straks meer.

Hoe wordt de beloning verdeeld?

Bitcoin maakt gebruik van de zogeheten ‘Proof of Work’ consensus. Daarbij moeten miners met elkaar concurreren om het netwerk te beveiligen. Dit betekent dat er een grote groep mensen actief is.

Het nadeel is echter wel dat hoe meer mensen deelnemen aan het beveiligen van het netwerk, hoe minder veilig het wordt. Het is echter wel begrijpelijk dat veel mensen willen minen. Wie het goed doet wacht namelijk een mooie beloning.  De eerste miner die de oplossing voor een puzzel vindt, krijgt de beloning.

De beloning wordt echter verdeeld onder alle miners die aan hetzelfde blok werken. De beloning wordt gelijk verdeeld, maar het bedrag varieert afhankelijk van hoeveel werk elke miner in de puzzel heeft gestoken.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van deze puzzels kan door de ontwikkelaars worden aangepast, en deze aanpassing kan op elk moment worden gemaakt. Dit betekent dat de waarde van de munt kan schommelen als de moeilijkheidsgraad verandert.

Vanwege de manier waarop de beloningen worden verdeeld, is de kans aanwezig dat de waarde van een cryptomunt na verloop van tijd stijgt. Als de moeilijkheidsgraad te hoog is, zullen er minder munten bij komen.

Als de moeilijkheidsgraad te laag is, zullen er meer munten worden gemined. De ontwikkelaars van de munt hebben de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad op elk moment aan te passen.

Wat maakt Bitcoin zo’n interessante cryptomunt?


Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te investeren in Bitcoin.

Veel mensen zijn onder de indruk van de prijs, maar al eerder in dit artikel beschreven wij een aantal kenmerken die deze cryptocurrency erg interessant maken. Zo wordt Bitcoin
niet uitgegeven door de overheid of een financiële instelling.

In plaats daarvan wordt het gecreëerd door particuliere bedrijven die zich gefocust hebben op mining. Dit is het proces waarbij Bitcoin wordt gemaakt.

Het is een zogeheten cryptocurrency omdat het een digitaal betaalmiddel is dat transacties beschermd door cryptografie. Dit is een techniek dat je het beste kunt vergelijken met een geheimtaal.

Alle informatie binnen een transactie wordt namelijk versleuteld verzonden, zodat externe partijen het niet kunnen lezen. De transactie is alleen leesbaar voor de verzender en ontvanger.

Beleggen in bitcoin

Welke risico’s brengen cryptocurrencies met zich mee?

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn decentraal. Dit betekent dat ze niet worden gesteund door een overheid of Centrale Bank. Dit verkleint de kans op manipulatie door externe partijen.

Er is namelijk geen bemoeienis met een transactie, dat na het verzenden onomkeerbaar is. Aan de andere kant brengt het principe van decentralisatie ook de nodige risico’s met zich mee.

Zo is er geen enkele instantie die je kan helpen bij het verlies van cryptomunten. Stel je voor dat een groep hackers weet in te breken bij een exchange of broker en een grote som met geld weet te stelen.

Het kan gebeuren dat je op die manier jouw crypto vermogen kwijtraakt. De kans is vanwege strenge beveiligingsmaatregelen niet heel groot, maar desondanks zijn verschillende exchanges in het verleden gehackt. De kans dat je al jouw verloren geld terugkrijgt is niet heel groot.

Zo wachten een aantal slachtoffers van de hack van crypto exchange Mt. Gox, dat plaatsvond in 2014, nog steeds op een deel van hun geld. Inmiddels is er sprake van een herstelplan, maar het wachten heeft jaren geduurd.

Tegenwoordig bieden de meeste exchanges zoals Bitvavo wel een garantie tot een behoorlijk bedrag. Tot dat bedrag ben je dus altijd verzekerd dat je jouw geld terug zult krijgen mocht er ooit iets mis gaan.

Voordat je begint met het investeren in crypto is het verstandig een goede crypto cursus te volgen. Professionele opleidingen zijn de Crypto Masterclass en de X10 met crypto cursus.

Waardestijgingen en waardedalingen wisselen elkaar af

De cryptocurrency markt is volatiel. Dit betekent dat flinke waardestijgingen en waardedalingen elkaar afwisselen. De waarde van de valuta wordt bepaald door vraag en aanbod. Naarmate meer mensen de valuta gebruiken, neemt de vraag toe.

Als de waarde stijgt, stijgt ook de prijs van de munt. Het aanbod van een munt wordt bepaald door het aantal munten dat bestaat, en door het aantal munten dat de ontwikkelaars besluiten te creëren.

Wees je bewust van de volatiliteit van de cryptomarkt

Een cryptomunt kan de ene dag sterk in waarde toenemen, maar de volgende dag wel met 20 procent dalen. Wees je daar van bewust en wees er tegen bestand.

Hoe langer je actief bent op de cryptomarkt, hoe makkelijker je er mee omgaat. De volatiliteit is nu eenmaal onderdeel van het spelletje dat crypto heeft. 

Aandelen kunnen ook stijgen en dalen, maar de algehele volatiliteit wordt meer gecontroleerd door de regering en financiële instellingen. Op de cryptomarkt is dat niet het geval en daardoor is een waardestijging of waardedaling van misschien wel 30 tot 50 procent geen uitzondering.

Waarom het belangrijk is om Bitcoin te begrijpen

Droom jij van een succesvolle carrière als investeerder? Dan is een goed begrip van de cryptomarkt en het fenomeen Bitcoin essentieel. Het bepaalt of je goede of slechte beslissingen neemt.

Het is heel simpel: wie de cryptomarkt niet begrijpt, maakt veel sneller slechte beslissingen. Dit betekent dat je jouw geld investeert zonder te begrijpen welke risico’s er aan verbonden zijn. Ondertussen zie je jouw buren rijk worden met Bitcoin, terwijl jij geld verliest.

Dat wil toch niemand? Verdiep je daarom goed in de essentie van Bitcoin, wat het precies inhoudt en met welk doel Satoshi Nakamoto het ooit heeft bedacht. Het lezen van dit artikel is in elk geval een goed begin!

Wat is blockchain?

Het zal je verbazen hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in Bitcoin. Zelfs wanneer je van plan bent om niet te investeren in deze cryptomunt, is het interessant om te lezen over de technologie die er achter schuilt.

En of het nu een hype is of dé valuta van de toekomst: wees open-minded. Zo is het ongetwijfeld interessant om te lezen over de vele functies van blockchain technologie. Dit is een digitaal systeem waarin alle crypto transacties worden vastgelegd. 

Digitaal grootboek

Een blockchain is in feite een digitaal grootboek van transacties dat wordt gedupliceerd en gedistribueerd over het hele netwerk van computersystemen op de blockchain. Zodra een transactie is voltooid, worden de transactiegegevens en de blockchain toegevoegd aan een andere blockchain. Dit gebeurt door het gebruik van cryptografie.

Blokketen

De blokken worden aan elkaar gekoppeld in een keten. Elk blok bevat een verwijzing naar het vorige blok, waardoor het aan de blockchain kan worden toegevoegd.

Dit betekent dat als je wilt zien hoe de blockchain in de loop der tijd is geëvolueerd, je naar alle blokken in de keten moet kijken. De blokken worden toegevoegd aan de blockchain in volgorde van oplopende tijdstempels. Dit zorgt ervoor dat de volgorde van de transacties bewaard blijft.

allesovercrypto

Leer geld verdienen met Bitcoin en cryptocurrency’s. Start vandaag met de Crypto Masterclass.

Publieke en private blockchains

Er zijn twee soorten blockchains: publieke en private. Publieke blockchains zijn open voor iedereen die ze wil gebruiken. Iedereen kan de software downloaden die nodig is om een node in het netwerk te creëren en deze op zijn computer draaien.

Beschikken ze over de juiste software, dan kunnen ze verbinding maken met het netwerk en beginnen met het toevoegen van transacties aan de blockchain.

Private blockchains zijn gesloten netwerken. Alleen mensen die toestemming hebben om ze te gebruiken mogen transacties toevoegen aan het netwerk.

Is Bitcoin anoniem?

De blockchain is een openbaar systeem. Iedereen kan en mag alle transacties binnen het systeem bekijken en zien hoeveel digitaal geld er is verzonden. Bitcoin is niet anoniem omdat de transacties worden geregistreerd en opgeslagen op een openbaar grootboek dat de blockchain wordt genoemd.

Waarom is er steeds meer interesse in blockchain?

Steeds meer mensen verdiepen zich in blockchain. Het is een interessante technologie omdat het fraude makkelijk op te sporen en te voorkomen maakt. Met behulp van cryptografie worden transacties van een tijdstempel voorzien.

Dit maakt het voor een individu of instantie onmogelijk om gegevens te wijzigen, laat staan een hack van het systeem. Frauduleuze transacties komen niet voor op de blockchain. Bovendien is het gebruik van blockchain niet alleen veilig, maar ook gebruiksvriendelijk.

Iedereen over de hele wereld kunnen er digitale transacties mee verzenden. Je hebt er geen bankrekening voor nodig en juist dat maakt crypto uiterst interessant voor ontwikkelingslanden.

Bitcoin kopen zonder ID

Welke toepassingen heeft blockchain?

Mensen zijn razend enthousiast over de blockchain omdat het gebruikt kan worden voor allerlei financiële toepassingen, zoals het verwerken van gegevens in de gezondheidszorg en het opslaan van bepaalde financiële data. Deze toepassingen steunen op zogeheten ‘smart contracts’ die op de blockchain kunnen worden uitgevoerd.

Ze kunnen automatisch worden geïmplementeerd, waardoor financiële toepassingen op de blockchain worden uitgevoerd zonder de noodzaak van een centrale server.

Gebruik van blockchain voor allerlei toepassingen

Een blockchain is nuttig voor het vastleggen van informatie over financiële transacties of contracten. In dit geval wordt een blockchain gebruikt als een gedistribueerd grootboek voor het vastleggen van de eigendomsoverdracht van een digitaal activum zoals een Bitcoin.

Bovendien kan het gebruikt worden om informatie over de eigendomsoverdracht van fysieke activa, zoals onroerend goed, vast te leggen. Ook is Blockchain technologie geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals:

  • The Internet of Things (IoT)
  • Beheer van toeleveringsketens van bedrijven
  • Digitale identiteit
  • Smart contracts
  • Elektronisch stemmen
  • Cryptocurrencies
  • Cyberveiligheid
  • Gegevensopslag

De blockchain en financiële transacties: zo werkt het

In het geval van een blockchain voor het bijhouden van financiële transacties, wordt elke transactie vastgelegd in een blok dat bestaat uit een reeks transacties.

Elk blok bevat een tijdstempel, een hash van het vorige blok, en een lijst van transacties. De hash van het vorige blok wordt gebruikt om te verifiëren dat het blok niet is gewijzigd nadat het aan de blockchain is toegevoegd.

Het tijdstempel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de volgorde van de transacties wordt aangehouden.

Investeren in Bitcoin: hoe begin je?

Ben je nieuw op de cryptomarkt en overweeg je om te investeren in Bitcoin?  Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. Zet altijd de voor- en nadelen van deze cryptomunt op een rij. Besef goed dat een investering in crypto niet altijd winst oplevert.

Er is altijd een risico dat je jouw investering verliest. Sommige personen menen dat cryptomunten zoals Bitcoin geen intrinsieke waarde hebben en dat het mogelijk een zeepbel is.

De meningen over crypto lopen sterk uiteen. De ene persoon is vanwege het decentrale aspect en de waardestijgingen zeer positief, terwijl de ander het somber inziet. Pas wanneer je je hebt verdiept in Bitcoin kun je er zelf een mening over vormen.

Hoe Bitcoin kopen?

Er zijn verschillende manieren om aan Bitcoin te komen. Zo kun je zelf een digitale portemonnee aanmaken (een zogeheten wallet) of Bitcoins inwisselen voor andere valuta. Overigens hoef je niet perse een hele Bitcoin te kopen. Vanwege de hoge prijs is dit niet voor iedereen weggelegd.

Wel is het mogelijk om een deel van de cryptomunt in je wallet te hebben. Ook op die manier maak je hopelijk een mooie winst! Tenslotte kiezen veel mensen er voor om hun Bitcoin(s) te kopen bij een exchange of beurs. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Binance, Coinbase en het Nederlandse Bitvavo.

Als het goed is ontvang je bij deze exchanges/brokers een gratis crypto wallet. Nadat je Bitcoin hebt gekocht komen de cryptomunten in jouw digitale portemonnee terecht en kun je er mee doen wat je wilt.

Crypto tips

Bitcoin live koers Bitvavo

De Bitcoin koers is ontzettend volatiel en dat maakt het voor veel mensen interessant om in deze crypto te investeren. Om dezelfde reden haken andere mensen juist af omdat het risico voor hen te groot is om geld te verliezen.

Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien schommelt de Bitcoin koers het laatste jaar alle kanten op.

Bitcoin koers verwachting

De Bitcoin koers verwachting is moeilijk te voorspellen, al zijn de analisten erg positief over het toekomstige koersverkoop van Bitcoin. Door alle onrust in de wereld is het ook voor professionals moeilijk om een duidelijke voorspelling te maken.

Veel van deze professionals geven wel een prijsdoel en delen hun prognoses en ondanks dat het altijd interessant is om te lezen vanwege de fundamentele- en technische analyses moet je vooral je eigen keuzes maken.

Analisten spreken elkaar ook dikwijls tegen met optimistische én pessimistische koersverwachtingen. Ook zijn de prijsafwijkingen vaak te groot om het heel serieus te nemen. Een Bitcoin koersverwachting van 12 maanden of tot 2030 geven is onbegonnen werk.

Actuele prognose

Of de Bitcoin gaat stijgen of dalen is voor de langere termijn moeilijk te voorspellen. Je kunt voor de korte termijn op basis van technische indicatoren, fundamentele analyses en het volgen van het laatste nieuws een actuele prognose maken. Voor het laatste Bitcoin nieuws volg je de bekende analisten en trekt daar je conclusies uit.

Want ook al zijn de prognoses en de koers verwachtingen nog zo goed onderbouwd met technische analyses en indicatoren, je krijgt ook te maken met externe factoren.

Externe factoren

De koers van Bitcoin en andere cryptomunten is sterk afhankelijk van verschillende externe factoren.

Als de regering van een land besluit om Bitcoin te reguleren en de wetgeving rondom Bitcoin instelt of aanpast dan zal dit zeker invloed hebben op de koers van de digitale munt.

Hiermee geeft ik aan dat je nog zoveel analyses kunt maken en de koers verwachtingen kunt volgen er kunnen altijd externe factoren roet in het eten gooien.

Wat is arbitrage en is het een goed idee?

Sommige traders kiezen er voor om hun geld te verdienen door middel van arbitrage. Dit houdt in dat je activa gelijktijdig koopt en verkoopt op verschillende crypto exchanges.

Dit is niet gemakkelijk, maar toch lukt het veel mensen dagelijks. Wel moet je snel en vakkundig handelen, bijvoorbeeld in Bitcoin. Slechte timing, waarbij de prijzen alweer zijn veranderd, kan je verlies opleveren.

Een nadeel van het moeten verplaatsen van geld tussen meerdere exchanges is dat het gemakkelijk wordt voor de exchanges om kosten in rekening te brengen voor de transacties. Het is daarom belangrijk dat je jouw cryptomunten alleen tussen exchanges verplaatst wanneer dat écht nodig is.

Waarom een trading bot soms handig kan zijn

Arbitrage biedt echter ook kansen waarvan traders zeker kunnen profiteren. Het vergt alleen wel moed, geduld en oefening om succesvol te zijn. En de juiste timing, natuurlijk. Vind je het toch een beetje spannend?

Maak dan gebruik van een crypto trading bot. Die handelt automatisch voor je. Deze crypto trading bots zijn zeker geschikt voor arbitrage handel en schelen je een hoop stress:

  • Pionex: Geschikt voor Binance, Pionex en Huobi
  • Cryptohopper: Geschikt voor HitBTC, Bitvavo, Okex, Bitpanda Pro, , KuCoin, Huobi, Poloniex, Kraken, Bittrex, Bitfinex, Coinbase Pro, Binance
  • Bitsgap: Geschikt voor Binance, Bitfinex, HitBTC, Bittrex, OKEX, Huobi, Kraken, Poloniex, Livecoin, Coinbene Exmo, Kucoin, CEX.IO, Coinex, Gate.io, Bitstamp, Liquid, Gemini, Bit-Z, Yobit, DDEX, Bibox, BigOne
  • Coinrule: Geschikt voor Binance, Coinbase Pro, Bitfinex, Bitpanda pro, HitBTC, Liquid, Binance US Okex, Bitstamp, Bittrex, Poloniex, Kraken, BitMEX
  • 3Commas: Geschikt voor Binance DEX, Binance, Binance.us, Bilance Futures, HitBTC, Kraken, Poloniex, OKEx, YoBit Bitfinex, BitMEX, Bittrex, Bybit, Coinbase Pro, Gate.io, Cex.io, Bitstamp Exam, Huobi Global, KuCoin

Hoe bewaar je jouw Bitcoins op een veilige manier?

Natuurlijk wil je jouw Bitcoins graag op een veilige manier bewaren, of ze nu veel waard zijn of niet. Het gaat namelijk wel om jouw geld. Wij raden aan om jouw cryptomunten op een offline locatie te bewaren.

Dit wordt ook wel ‘cold storage’ genoemd. De meest veilige optie is een zogeheten ‘hardware wallet’. Dit is een apparaatje dat je kunt aansluiten via een USB poort. Het is niet verbonden met het internet, maar wel een ideale opslagplaats voor jouw cryptomunten.

Je bent zelf in het bezit van een private key en een wachtwoord, die je goed moet bewaren.

crypto wallet

Waarom is het gebruik van een hardware wallet een goed idee?

Wanneer je jouw Bitcoins in een online portemonnee bewaart, zijn ze kwetsbaar voor hackers. Op het moment dat jouw computer onverhoopt geïnfecteerd raakt met malware kan het zijn dat een cybercrimineel toegang krijgt tot jouw account.

Het is natuurlijk erg zonde wanneer jouw zuurverdiende geld gestolen wordt. Zo is het gebruik van de hardware wallets zeker aan te raden. Het zijn fysieke portefeuilles die jouw munten opslaan op een veilige locatie.

Ze doen dit door gebruik te maken van geavanceerde cryptografie en zijn daarom zeer veilig. Dit zijn vijf zeer populaire hardware wallets om jouw Bitcoins in op te slaan:

  • Ledger Nano X
  • CoolWallet Pro
  • Trezor One
  • BitBox02 (alleen voor Bitcoin)
  • SafePal S1

Wat is een seed phrase en waarom is het belangrijk?

Een hardware wallet is een klein apparaatje dat jouw private keys opslaat en via USB met jouw computer is verbonden. Je kunt er ook Bitcoins mee versturen en ontvangen zonder dat je jouw privésleutels met een ander moet delen.

Wanneer je jouw hardware wallet voor het eerst opzet, moet je een seed frase genereren. De Nederlandse vertaling daarvan is ‘herstelzin’. De seed phrase wordt gebruikt om jouw portemonnee te herstellen bij eventueel wachtwoord verlies. Bewaar het dus op een veilige plek!

Wat heeft de toekomst in petto voor Bitcoin?

Wie op een verstandige manier investeert en het tij mee heeft kan veel geld verdienen met cryptocurrencies. Niet voor niets is het een populaire manier van investeren geworden.

Er is ook een groep mensen dat crypto ziet als een vorm van gokken. Het is echter niet bewezen dat cryptocurrency een zeepbel is die onvermijdelijk zal barsten, zoals de dot-com zeepbel van de jaren ’90.

Nog een lange weg naar adoptie, maar populariteit neemt toe

De toekomst van de valutahandel is onduidelijk. Sommigen zeggen dat de valutamarkt zal verdwijnen omdat steeds meer mensen zullen kiezen voor cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Aangezien de valutahandel vaak wordt geassocieerd met trage of kleine winsten, is het niet moeilijk te begrijpen waarom sommigen beweren dat Bitcoin uiteindelijk de meest populaire investering ter wereld zal worden. Maar deze cryptomunt heeft nog een lange weg te gaan.

Uit onderzoek van Statista blijkt dat tussen de 100 en 200 miljoen mensen op aarde Bitcoin bezitten. Dit komt neer op 2.6 procent van de wereldbevolking en dat is natuurlijk nog niet zoveel.

In welke landen is Bitcoin het meest populair?

Het exacte aantal Bitcoin bezitters is niet te bepalen vanwege de anonimiteit. En het goede nieuws is dat er sprake is van groei. Volgens Crypto.com nam het aantal Bitcoin gebruikers tussen mei 2020 en mei 2021 toe van 66 miljoen tot 106 miljoen.

In deze landen is Bitcoin het meest populair, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Statista in 2020:

  • Nigeria (32 procent van de bevolking heeft wel eens crypto gebruikt)
  • Vietnam (21 procent)
  • Filipijnen (20 procent)
  • Turkije (16 procent)
  • Peru (16 procent)

Bitcoin en de jongere generatie

Het is niet verrassend dat cryptocurrencies een bliksemsnelle stijging in waarde hebben doorgemaakt.

De jongere generatie is opgegroeid met het internet en het digitale tijdperk en is blootgesteld aan cryptocurrencies via een verscheidenheid aan online bronnen.

Bovendien staat de jongere generatie eerder open voor cryptocurrencies en heeft het idee meer geaccepteerd.

Veelgestelde vragen

De Bitcoin koersverwachting is moeilijk te voorspellen. Je kunt wel met een technische analyse een prognose maken, maar je hebt altijd nog te maken met onverwachte externe factoren.

Of het verstandig is om in Bitcoin te investeren daar is niet voor iedereen hetzelfde antwoord op te geven. Veel hangt af van jouw kennis, je budget en het moment waarop je wilt investeren.

Conclusie: Waarom is investeren in Bitcoin wel/geen goed idee?


Beleggen in Bitcoin is een geweldig avontuur. En bij een avontuur hoort nu eenmaal risico, want anders is er niks aan. Crypto is niet voor iedereen weggelegd, maar dat is niet erg.

Sommige mensen zijn nu eenmaal meer bereid om risico’s te nemen dan andere.
Bitcoin wordt niet gereguleerd door een financiële autoriteit en het is dus een ongereguleerde markt.  Ben je niet bereid om jouw geld te riskeren?

Dan is een investering in Bitcoin geen goed idee. Heb je echter veel interesse in de financiële wereld, het internet en de nieuwe technologieën die daarbij komen kijken? Dan is het op zijn minst interessant om je te verdiepen in het fenomeen Bitcoin.

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.