Fan Tokens, wat zijn het en wat kun je ermee?

De populariteit van ‘fan tokens’, ook wel bekend als ‘socios fan tokens’, is ook aan ons niet voorbij gegaan. De cryptowereld staat bepaald niet stil…

Eerst waren het de NFT’s die volop in de spotlights stonden, toen de blockchain games (een controversieel onderwerp) en vandaag kunnen we niet meer om de crypto fan tokens heen lijkt het wel.

De naam zegt het al: Fan tokens of socios fan tokens zijn tokens die voor fans worden uitgebracht. Om te begrijpen hoe deze crypto tokens precies werken, wat je eraan hebt, hoeveel potentie ze hebben en of je erin kunt handelen, hebben wij deze gids samengesteld.

Uiteraard werken wij in deze ‘fan token gids’ alle bovenstaande vragen (en nog meer) uit. Na afloop ben je in staat om voor jezelf een afweging te maken of het zinvol is in fan tokens te investeren, of niet.

Inleiding: Wat zijn fan tokens?

Als je het cryptonieuws een beetje volgt, zal het je vast niet zijn ontgaan dat er steeds meer crypto fan tokens in de markt worden gezet.

Maar wat zijn dit voor een tokens? Het zijn crypto tokens die door voetbalclubs en andere sportclubs, e-sport teams, artiesten (bands), individuele sporters of organisaties worden verstrekt aan fans.

In deze gids beperken we ons even tot de tokens die worden uitgegeven door voetbalclubs. Aangezien hiervan de meeste tokens in omloop zijn.

Fantokens

Soorten fan tokens


Er zijn verschillende soorten fan tokens in omloop waaraan verschillende voordelen gekoppeld kunnen worden.

Zo zijn er crypto fan tokens waarmee toegang wordt verschaft aan fans tot een speciale, unieke ervaring. Alleen fans die deze tokens aanschaffen ontvangen een dergelijk privilege.

Daarnaast heb je tokens die fans stemrecht geven binnen een club, team of organisatie. In het geval van voetbalclub tokens kunnen de bezitters bijvoorbeeld meebeslissen over de muziek die in het stadion wordt gedraaid als hun voetbalclub scoort.

En er zijn tokens waarmee producten kunnen worden gekocht in de fanshop tegen een flinke korting. Zo kunnen we nog wel even doorgaan… Je begrijpt nu dat er veel soorten fan tokens in omloop zijn met elk weer hun eigen voordelen.

Lang verhaal kort:

Een fan token is dus gewoon een token dat gekoppeld is aan iets waar men fan van is.

tips

Wat is het voordeel van fan tokens?

Zoals je uit het bovenstaande verhaal waarschijnlijk al hebt begrepen, kan je een fan token gebruiken voor allerlei doeleinden. Koop je bijvoorbeeld fan tokens van jouw favoriete voetbalclub?

Dan raak je hierbij meer betrokken en kun je profiteren van allerlei extra’s. We zetten nog eens alle mogelijkheden en/of voordelen van crypto fan tokens voor jou op een rij. Hierbij nemen we als uitgangspunt de voetbalclub met de grootste schare aan fans in Nederland: FC Ajax. Koop Ajax socios fan tokens en…

 • Maak winst door ze op het juiste moment weer te verkopen
 • Voel je verbonden met de club
 • Beslis mee in onderwerpen die de club aangaan
 • Bepaal mede het ontwerp van het shirt
 • Raak betrokken bij social media zaken
 • Bepaal welke muziek wordt gespeeld als Ajax scoort
 • Geef je mening over sfeeracties in het stadion
 • Verkrijg toegang tot exclusieve beloningen (bijvoorbeeld VIP-kaarten)
 • Ontmoet je favoriete Ajax-speler

Wat is het voordeel voor de uitgevers van de tokens?

Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Als fan van een club, team of organisatie kan je met crypto fan tokens profiteren van allerlei extra’s. Voor de uitgever van fan tokens van bijvoorbeeld een voetbalclub zoals Ajax zijn er ook voordelen.

Supporters kopen de tokens en financieren daarmee de club. Door fan tokens uit te geven worden dus extra inkomsten gegenereerd. Clubs van over de hele wereld hebben op deze manier al vele miljoenen euro’s verdient.

Je kan dus wel stellen dat het de clubs bepaald geen windeieren legt en het is een serieus verdienmodel geworden.

Hoeveel zijn crypto fan tokens waard?

Een fan token heeft an sich geen waarde. Dat wil zeggen: Geen intrinsieke waarde. De tokens worden wel uitgegeven tegen een nominale waarde. Deze waarde wordt bepaald door de uitgever en de opbrengst daarvan verdwijnt grotendeels in de ‘clubkas’. Verder is het aantal tokens dat wordt vrijgegeven gelimiteerd.

Dat betekent dat er maar een beperkt aantal tokens in omloop worden gebracht. Je zal begrijpen dat de waarde van fan tokens in feite bepaald wordt door het aantal fans dat bereid is hiervoor te betalen.

Vraag & aanbod bepalen de prijs

Wil je graag meer stemrecht verwerven of een grotere inspraak wensen binnen een club of organisatie?

Dan zal je meer fan tokens kunnen kopen. Zijn er geen fan tokens meer beschikbaar?

Dan kan je deze van anderen proberen over te nemen. Daar hangt dan uiteraard een prijskaartje aan. Vraag en aanbod bepalen uiteindelijk de waarde van een fan token.

Prijs fantoken

Hoe en waar tokens voor fans kopen?

Sta je nu op het punt om fan tokens te kopen van een club, team of artiest waar je een groot fan van bent? Dan wil je natuurlijk weten hoe en waar je crypto fan tokens kan kopen. Dat kan o.a. via Binance en Chiliz.

Via Binance in crypto fan tokens handelen


De tokens worden natuurlijk uitgegeven door de betrokken partij.

Maar daarvoor dienen zij wel gebruik te maken van een platform dat de distributie regelt, dus de daadwerkelijke uitgifte van de tokens. Het is mogelijk om fan tokens op een exchange aan te schaffen. Maar daarvoor zul je toch echt eerst fan tokens rechtsgeldig moeten maken. Dat doe je op een handelsplatform zoals Binance.

Op Binance kan je handelen in meerdere bekende fan tokens, bijvoorbeeld in die van voetbalclubs zoals Ajax, FC Barcelona, Paris Saint Germain, Manchester City en nog veel meer clubs. Het aankopen bij Binance werkt als volgt:

 • 1. Log in op jouw Binance account.
 • 2. Bepaal welke trading pair (= handelspaar) je gaat gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld BUSD zijn of BTC.
 • 3. Is je keuze gevallen op BTC? Je schaft nu een hoeveelheid Bitcoin aan. Dit is de hoeveelheid die je dus in het betreffende fan token wil investeren.
 • 4. Je gaat nu naar het desbetreffende handelspaar (bijvoorbeeld PSG/BTC als Paris Saint Germain jouw favoriete club is).
 • 5. Je schaft nu met BTC een hoeveelheid PSG aan.

Handelen via Chiliz

Op het platform Chiliz kan je tevens handelen in crypto tokens voor fans. Hier tref je voornamelijk tokens van bijvoorbeeld kleinere sportclubs en verenigingen.

Het aankopen van de tokens werkt min of meer volgens hetzelfde principe als hierboven (Binance) uitgelegd.

Gespecialiseerd platform in fan tokens: SOCIOS

Je kan dus fan tokens kopen op een exchange of handelsplatform (daar waar je ook terecht kunt voor andere cryptocurrency’s), maar een andere mogelijkheid om fan tokens aan te schaffen is via het gespecialiseerde platform SOCIOS.

Op dit platform kan je terecht voor vrijwel alle fan tokens die zijn uitgegeven door partijen en individuen wereldwijd. Middels de SOCIOS app is het mogelijk om rewards te claimen. Verder kan je bij SOCIOS ook fan tokens minen en wel door spellen te spelen.

Hoe kan je aan fan tokens geld verdienen?

Net zoals met cryptocurrency als Bitcoin en Ethereum het geval is, kan je ook aan fan tokens veel verdienen. Tenminste, als je het slim aanpakt….

Zo kan je als eigenaar speculeren op een prijsstijging door op het juiste moment de fan tokens aan te schaffen. Je verkoopt deze weer met winst zodra het aanbod opdroogt en de vraag toeneemt.

Fan tokens in andere sporten


Zoals wij in deze ‘fan token gids’ al een aantal keren hebben aangegeven worden fan tokens niet alleen uitgegeven door voetbalclubs.

Zo worden ook in andere takken van sport tokens beschikbaar gesteld aan fans. Denk hierbij aan Formule 1-teams, clubs binnen de Major League Baseball (MLB), Mixed Martial Arts sport en meer. Maar naar verhouding zijn er nog niet zoveel sporten met fan tokens actief.

Zo gebeurt er bij veel populaire kijksporten zoals tennis, wielrennen, basketbal en boksen nog vrij weinig. De verwachting is wel dat hier verandering in gaat komen.

Fantokens

Veelgestelde vragen

Fan tokens zijn cryptotokens die in de markt worden gezet voor fans en waarmee bepaalde voordelen zijn te behalen. Je kunt er stemrecht mee verkrijgen of ze geven je toegang tot een unieke ervaring van de club waarvan jij de fan tokens bezit.

Je kunt fan tokens kopen op speciale platformen zoals Binance en SOCIOS. Hoe je fan tokens kunt verhandelen dat lees je in dit artikel.

Conclusie: Fantokens kopen of niet

Crypto fan tokens kopen is voor fans een erg leuke manier om meer bij hun favoriete club, team, artiest of organisatie betrokken te raken. Naast dat je door tokens te bezitten kan profiteren van allerlei extra’s, kun je ook meebeslissen over onderwerpen.

Bovendien is het mogelijk om in fan tokens te handelen en als je het goed aanpakt, er veel geld mee te verdienen. Ook voor de uitgevers zijn er veel voordelen. Supporters worden plotseling meer dan alleen maar een toeschouwer.

Zo kunnen fan tokens worden uitgegeven tegen een ‘nominale waarde’ (ook wel ICO genoemd). Een flink gedeelte van de nominale waarde gaat rechtstreeks naar de clubkas. Fans worden op deze wijze financiers van de club.