Wat is blockchain?

Wat is de blockchain en wat zijn de mogelijkheden?

Misschien denk je dat een blockchain heel complex is, maar de basis is eigenlijk heel simpel. Je kunt blockchain zien als een soort database. Dit is een verzameling informatie die elektronisch op een computersysteem is opgeslagen.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

Natuurlijk is dit maar een element van de blockchain. Lees gauw verder om alles te weten te komen over deze nieuwe en revolutionaire digitale technologie.

Hoe werkt een standaard database?

Eerst even nog iets over een standaard database. Daarin zijn informatie of datagegevens gestructureerd in tabelvorm om het zoeken en filteren van specifieke informatie gemakkelijker te maken. Spreadsheets worden gebruikt om een ​​beperkte hoeveelheid informatie op te slaan en er toegang toe te krijgen.

Doorgaans worden ze gebruikt door één persoon of een groepje mensen, zoals medewerkers van een bedrijf.

Gegevens en informatie opslaan

Databases zijn ontworpen om grote hoeveelheden informatie op te slaan. Een ander kenmerk is dat een willekeurig aantal gebruikers er gemakkelijk en snel toegang tot heeft. Grote databases doen dit door gegevens op te slaan op servers die zijn samengesteld uit krachtige computers.

Deze servers worden soms gebouwd met honderden of soms zelfs duizenden computers om de rekenkracht en opslagcapaciteit te bieden. Dit is noodzakelijk om een groot aantal gebruikers gelijktijdig toegang te geven tot de database.

Waarom is de blockchain anders dan een database?

Hoewel een spreadsheet of database voor veel mensen toegankelijk is, is het meestal eigendom van een bedrijf. Het beheer ligt in handen van een aangewezen persoon die volledige controle heeft over hoe de database werkt en voert de gegevens erin.

Bij dit punt komen we aan bij de blockchain. Het werkt namelijk anders dan een standaard database. Kort samengevat gebruikt een blockchain een reeks gegevensrecords met tijdstempel. Deze worden door een reeks computers die niet tot een enkele authoriteit behoren, of dat nu gaat om een entiteit, een bedrijf of de overheid. Dit wordt aangeduid met de term ‘decentralisatie’.

Peer-to-peer netwerk

In een blockchain worden gegevens met blokken met elkaar verbonden. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van cryptografie, technieken die verzonden informatie versleutelen. De blockchain is openbaar en wordt automatisch beheerd en gebruikt in een peer-to-peer-netwerk. Dit houdt in dat verbonden partijen gegevens met elkaar uitwisselen.

Er is geen centrale administrator nodig om alles in goede banen te leiden. In plaats daarvan werken gebruikers samen als collectieve managers.

Privé-blockchain

Er is nog een andere vorm van blockchain, namelijk een “privé blockchain”, die organisaties in staat stelt om een ​​netwerk van transacties te creëren en te beheren dat kan worden gebruikt met partners. Dit kan zowel intern als binnen een bedrijf.

blockchain

Hoe wordt een blockchain transactie uitgevoerd?

Elke blockchain transactie doorloopt dezelfde stappen, of het nu wordt gebruikt voor financiële transacties of voor het volgen van producten. De basis hoe elke blockchain werkt, kan worden onderverdeeld in vier stappen:

  • Registratie van een transactie: De digitale handtekening van een persoon wordt gebruikt om de transactie te verifiëren. Het bevat bepaalde details van de persoon die de transactie uitvoert.
  • Controle: Elke transactie wordt gecontroleerd om de geldigheid ervan te garanderen. Het verificatieproces wordt voltooid door computers die op het netwerk zijn aangesloten. Ze controleren onafhankelijk of de transactie legaal is. Dit is een gedecentraliseerd proces, wat betekent dat elk knooppunt in het netwerk een consensus moet bereiken voordat het proces wordt voltooid.
  • Toevoegen van blokken: Na de verificatie wordt elke transactie toegevoegd aan het gecontroleerde blok. Je kunt een blok zien als een groep transactierecords.

Is het proces van verificatie eenmaal voltooid, dan kan het blok toegevoegd worden aan het einde van de blockchain. Zodra een blok is voltooid, wordt een nieuw blok zeer snel uitgevoerd. Meestal neemt dit proces maar enkele minuten in beslag.

Waarom is elk blok uniek?

Elk blok van de keten heeft een unieke code die een hash-waarde wordt genoemd. Geen enkel blok is dus hetzelfde. De hash-waarde kan het blok zowel identificeren als zijn positie in de blockchain aangeven. Hashing kan ook de integriteit van de gegevens garanderen om aan te tonen dat deze niet is veranderd sinds ze in het blok zijn opgenomen.

Blockchain voor dummies

Blockchain is de technologie achter digitale cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Met behulp van deze technologie kan digitale informatie worden verspreid. De data kan echter niet worden gekopieerd. Dit houdt in dat elk informatieblok in handen is van slechts één eigenaar.

Blockchain is te vergelijken met een spreadsheet

Je kunt blockchain zien als een “digitaal grootboek” dat is opgeslagen in een gedistribueerd netwerk. Probeer het voor te stellen als een spreadsheet die ontelbaar vaak wordt herhaald in een computernetwerk. Het netwerk zorgt ervoor dat deze spreadsheet regelmatig wordt bijgewerkt.

In feite is dit de blockchain, want informatie wordt constant aan de database toegevoegd.

Daarnaast worden de gegevens op meerdere locaties opgeslagen en direct bijgewerkt. Dit proces zorgt ervoor dat gegevens openbaar en verifieerbaar zijn. Omdat er geen sprake is van een centrale locatie wordt informatie op miljoenen locaties tegelijk opgeslagen. Het voordeel daarvan is dat de informatie zeer moeilijk te ontcijferen is.

Betekenis blockchain: een simpele uitleg

De betekenis blockchain is vrij simpel uit te leggen. Het is een keten van blokken met nieuwe transacties. Nadat een blok is voltooid, wordt het aan de keten toegevoegd. De Bitcoin-eigenaar heeft een speciaal wachtwoord, ook wel een ‘key’ genoemd, voor een adres in de keten. Er is sprake van een gedistribueerde opslag zonder tussenpersonen. Je hebt dus geen bank meer nodig om transacties te doen.

In plaats daarvan maak je gebruik van de blockchain, die zowel goedkoper als veiliger is. Wereldwijde transacties zijn op de blockchain namelijk minder duur én ze worden uitgebreid geverifieerd.

Wat is het grote voordeel van blockchain ten opzichte van een traditionele bank?

Stel je voor dat twee banken de overdracht moeten doen van veel geld van de ene klant naar de andere. Ze steken veel tijd en energie in coördinatie, synchronisatie, berichtgeving en controle om ervoor te zorgen dat elke transactie op een veilige en efficiënte manier verloopt.

Gewoonlijk wordt de overgedragen valuta vastgehouden door de initiator totdat kan worden bevestigd dat de ontvanger deze heeft ontvangen.

Dankzij de blockchain is de coördinatie en verificatie veel simpeler. Het verwerkt een enkele transactie dat voor beide partijen toegankelijk is veel efficiënter omdat er altijd maar één versie van het record is in plaats van twee verschillende databases.

Wat is de Blockchain-portemonnee?

Om te handelen in cryptocurrencies heb je een digitale portemonnee nodig. In een zogeheten ‘wallet’ kun je digitale valuta opslaan en beheren. De blockchain-portemonnee wordt geleverd door het softwarebedrijf Blockchain.

Het is opgericht door Peter Smith en Nicolas Cary en maakt de overdracht van cryptocurrency mogelijk. Via deze wallet kun je cryptocurrencies heel eenvoudig terug converteren naar lokale valuta als dat noodzakelijk is.

Dynamische kosten

Een blockchain wallet brengt zogeheten dynamische kosten in rekening. Dit betekent dat transactiekosten afhankelijk zijn van diverse factoren, zoals de transactiegrootte. Overigens kun je in de Blockchain wallet alleen het saldo van Bitcoin en Ethereum beheren.

Hoe maak je een e-wallet aan?

Het gebruik van de Blockchain wallet om een ​​e-wallet aan te maken is trouwens gratis. Het aanmaken van het account gebeurt uiteraard online en neemt een paar minuten in beslag.

Je dient jouw e-mailadres en wachtwoord op te geven dat wordt gebruikt om je account te beheren. Vervolgens zal het systeem automatisch een e-mail sturen om verificatie van het account te vragen.

Ontvangst ID

Nadat de portemonnee is gemaakt ontvang je een portemonnee-ID. Dit is een unieke identificatie die lijkt op een bankrekening. Je hebt toegang tot e-wallets door in te loggen op de Blockchain-website of door een mobiele applicatie te downloaden en te openen.

blockchain technologie

Wat is blockchain-technologie?

Een andere naam voor blockchain technologie is Distributed Ledger Technology (DLT). Blockchain is een revolutionaire technologie omdat het helpt om risico’s te verminderen en fraude te elimineren. Daarnaast maakt het informatie op een schaalbare manier transparant voor talloze applicaties en branches, variërend van de bedrijfswereld tot de zorg.

Overeenkomsten tussen blockchain en Google Doc

Een blockchain en een spreadsheet hebben een aantal overeenkomsten. Maar om de nieuwe technologie echt te begrijpen zou je een vergelijking kunnen maken met Google Doc. Wanneer je een document maakt en het deelt met een groep mensen, wordt het document verspreid in plaats van gekopieerd of overgedragen.

Daardoor ontstaat een gedecentraliseerde distributieketen, wat betekent dat iedereen tegelijkertijd toegang heeft tot het document.

Niemand heeft andere wijzigingen gemist en alle wijzigingen in het document worden realtime vastgelegd. Dit maakt de wijzigingen transparant. Hoewel Blockchain complexer is dan Google Doc, komt de basis wel op hetzelfde neer.

Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van blockchain?

Blockchain heeft een aantal belangrijke kenmerken. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

  • Digitale middelen worden verspreid, niet gekopieerd of overgedragen.
  • Activa zijn gedecentraliseerd. Daardoor is volledige realtime toegang mogelijk.
  • Een transparant wijzigingsboek houdt de integriteit van documenten in stand. Dit wekt vertrouwen en dus adoptie in de hand.

In welke branches wordt blockchain technologie toegepast?

Blockchain technologie wordt in steeds meer branches toegepast. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om fraude in de financiële wereld op te sporen. Ook kunnen medische patiëntendossiers via de blockchain veilig worden gedeeld door zorgprofessionals.

Blockchain technologie is zelfs ideaal om intellectuele eigendommen en muziekrechten van artiesten van het bedrijf te volgen. Dit komt door het feit dat je digitale contracten kunt vastleggen op het digitale grootboek. Deze zijn onveranderlijk en dus niet aan te passen en/of te manipuleren.

Denk bijvoorbeeld aan een huurcontract. Partijen die het ‘slimme contract’ (smart contract) hebben opgesteld bepalen zelf wanneer het wordt uitgevoerd.